Συντηρεί το υπουργείο Εργασίας το κλίμα προετοιμασίας των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων προκειμένου να αποδεχτούν τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και την ολομέτωπη επίθεση σε βάρος του όποιου δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα απέμεινε στο Ασφαλιστικό.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη διαψεύδει δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν μειώσεις 11% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα ή τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το ζήτημα προέκυψε από δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με τις οποίες παραδέχτηκε ότι επίκεινται μειώσεις στις συντάξεις, προσδιορίζοντας καθαρά όμως για λόγους εφησυχασμού ότι αυτές οι μειώσεις θα αφορούν τις «μεγάλες συντάξεις» και ειδικότερα αυτές που κινούνται πάνω από τα 1.500 ευρώ.
Μάλιστα στη συνέχεια της σημερινής ανακοίνωσης αναφέρεται ότι σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται να εφαρμόσει «οριζόντιες μειώσεις» επί των συντάξεων, όπως στο παρελθόν.
Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις και της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα για τους συνταξιούχους, καθώς με πανομοιότυπες ανακοινώσεις - διαβεβαιώσεις διαδοχικά οι εκάστοτε εκάστοτε κυβερνήσεις και οι ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας καθησύχαζαν τους συνταξιούχους ότι δεν θα αυξηθούν οι συντάξεις, οι οποίες βέβαια αμέσως μετά μειώνονταν δραστικά και συνεχίζουν να μειώνονται.
Εξάλλου το ζήτημα για τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους δεν είναι αν οι μειώσεις θα είναι οριζόντιες, κάθετες, διαγώνιες, παράλληλες, πλάγιες ή απευθείας, αλλά ότι με αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές, με τα μνημόνια που διατηρούνται, όπως και με το συνολικό αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο που εφαρμόζεται στο ακέραιο, αλλά και με το τρίτο μνημόνιο που έρχεται, οι συντάξεις θα καρατομηθούν εκ νέου. Άλλωστε, οι θεμελιώδεις προβλέψεις του 3ου μνημονίου για μείωση των δαπανών για τις συντάξεις το 2016 κατά 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 1,8 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με την άλλη δέσμευση για μη αύξηση της χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας και αμφισβήτησης για το νέο πογκρόμ σε βάρος των ήδη πετσοκομμένων συντάξεων. Τον τρόπο και τη μέθοδο για τη νέα μείωση των συντάξεων τις έχουν βρει ήδη, απλά αναζητούν το κατάλληλο αποπροσανατολιστικό περιτύλιγμα για να τη «σερβίρουν». Από ό,τι φαίνεται το περιτύλιγμα το έχουν βρει στη φόρμουλα της φιλολογίας περί «ισοδύναμων μέτρων», «παράλληλου προγράμματος» κλπ. που ουσιαστικά θα είναι το «βαρύ προπαγανδιστικό πυροβολικό» παραπλάνησης και εξαπάτησης ασφαλισμένων και συνταξιούχων για την αντιασφαλιστική πλημμύρα μέτρων που έρχονται και στη λεηλασία των συντάξεων.
Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας προχωρά ένα ακόμη βήμα παραπέρα καθώς ουσιαστικά παραδέχεται ότι οι παρεμβάσεις δεν θα αφορούν μόνο τα επίπεδα συντάξεων, αλλά τη συνολική «μεταρρύθμιση» του Ασφαλιστικού με το πρόσχημα ότι «η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, με ομοιόμορφους κανόνες για όλους», φυσικά με εξίσωση των όποιων παροχών προς τα κάτω.
Επί της ουσίας το υπουργείο Εργασίας δρομολογεί με βάση τις αρχές της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και της κερδοφορίας του κεφαλαίου ένα ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα στα επίπεδα πτωχοκομείου, πλήρως ιδιωτικοποιημένου και εμπορευματοποιημένου.
Δημοσίευση σχολίου