Α ΑΔΕΙΑ ΑΔΕΙΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΑΔΕΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ ΑΔΕΙΑ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΔΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΑΔΕΙΑ AIDS ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΡΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΦΙΣΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΔΕΙΩΝ ΒΙΝΤΕΟ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ Γ ΓΑΜΟΣ ΓΑΜΟΣ ΑΔΕΙΑ ΓΑΜΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΗΣΗ ΓΕΝΗΣΗ ΑΔΕΙΑ ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΔΩΡΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ Ε.Γ.Σ.Σ.Ε ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΟΑΕΔ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΓΟΣΗΜΟ ΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΛΑΡΚΟ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΟΑΕΔ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΜΕ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ONLINE

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ Ετοιμάζεται συλλαλητήριο στη Λαμία για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων (ΦΩΤΟ)

 


Με τη μαζική συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων και φορέων της Φθιώτιδας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 4 Απρίλη στο πάρκο Τσαλτάκη, η σύσκεψη που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο Λαμίας με σκοπό το συντονισμό της δράσης για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ανταλλαγή πείρας και συμπερασμάτων από την κατάσταση που επικρατεί ένα χρόνο τώρα στις δημόσιες δομές Υγείας και στους χώρους δουλειάς, τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που δεν πήρε μέτρα για την πρόληψη και προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού από την πανδημία, ενώ έγιναν αναφορές στο νέο αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή.

Παράλληλα τονίστηκαν οι παρεμβάσεις των Σωματείων όλο αυτό το διάστημα και τα μέτρα που λήφθηκαν κάτω από την πίεση αυτών των παρεμβάσεων, κατατέθηκαν προτάσεις για την κλιμάκωση της δράσης, όπως παραστάσεις διαμαρτυρίας και αποφασίστηκε η συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, των Συνταξιουχικών Σωματείων και των Ομάδων Γυναικών της ΟΓΕ, με σκοπό τη διεξαγωγή συλλαλητηρίου τις επόμενες μέρες στην πόλη της Λαμίας και οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης της Πρωτομαγιάς.

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, Γιώργος Οικονόμου, αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις του Νοσοκομείου Λαμίας και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Φθιώτιδας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ανέφερε ως παράδειγμα και την κατάσταση στο ΚΥ Αταλάντης, όπου το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μεγάλη έξαρση κρουσμάτων, σημειώνοντας ότι υπηρετούν μόλις έξι γιατροί και οχτώ μόνιμοι νοσηλευτές, που εκτός όλων των άλλων καλούνται να υλοποιήσουν χωρίς ενίσχυση και το πρόγραμμα του εμβολιασμού.

Ο Γιώργος Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας στους χώρους δουλειάς, τονίζοντας ότι τα οικονομικά πρωτόκολλα σταματούν στις πύλες των εργοστασίων και των επιχειρήσεων. Προσδιόρισε ότι όπου τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι ανέπτυξαν δράση κατάφεραν να επιβάλουν τη λήψη μέτρων προστασίας, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα.

Επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης που ένα χρόνο τώρα δεν προχώρησε στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, στη στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών για τον έλεγχο λήψης μέτρων στους χώρους δουλειάς και τόνισε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία προκειμένου να προωθήσει νέα αντεργατικά μέτρα και να θωρακίσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό προσδιόρισε ότι τα σωματεία και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εντείνουν τη δράση τους στους χώρους δουλειάς και από κοινού με τους αυτοαπασχολούμενος, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους φοιτητές, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τις γυναίκες να δυναμώσουν την πάλη για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων τους.

Ιδιαίτερες αναφορές στην κατάσταση του Νοσοκομείου Λαμίας και στις ευθύνες της κυβέρνησης που δεν προχώρησε στην ενίσχυση του με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έκανε ο Βασίλης Αντωνιάδης, γιατρός του Νοσοκομείου και μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ανάπτυξη της κλινικής κορονοϊού βασίστηκε στο υφιστάμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σε μερικές προσλήψεις συμβασιούχων νοσηλευτών, με αποτέλεσμα η λειτουργία των υπόλοιπων κλινικών να έχει περιοριστεί και το προσωπικό που έχει μετακινηθεί στην κλινική κορονοϊού να μην επαρκεί. Πρόσθεσε επίσης ότι στη μάχη της αντιμετώπισης του κορονοϊού ρίχθηκαν ακόμη και ειδικότητες που δεν σχετίζονται άμεσα με τις επιπτώσεις της νόσου και επισήμανε ότι ένας γιατρός με τη συνοδεία ενός ειδικευόμενου καλείται να προσφέρει υπηρεσίες σε δεκάδες ασθενείς.

Στις διεκδικήσεις που ανέπτυξαν οι αγροτικοί σύλλογοι της Φθιώτιδας το προηγούμενο διάστημα αναφέρθηκε Θανάσης Καϊδατζής μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, τονίζοντας ότι η δράση αυτή έφερε μικρές νίκες, όπως η απαλλαγή από δημοτικά τέλη για αγρότες και αυτοαπασχολούμενους στο Δήμο Μακρακώμης, η επέκταση του εμβολιασμού για τον καταρροϊκό πυρετό στους κτηνοτρόφους της Φθιώτιδας και επισήμανε ότι παραμένει επιτακτική ανάγκη η λήψη περαιτέρω πρωτοβουλιών.

Στη μεγάλη έξαρση της πανδημίας στην περιοχή της Λοκρίδας, αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Πολίτης πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, σημειώνοντας ότι η κατάσταση παραμένει απελπιστική. Προσδιόρισε μάλιστα ότι τοπικοί παράγοντες που στηρίζουν την κυβέρνηση επιχειρούν να υποβαθμίσουν την κατάσταση, διαδίδοντας ότι οι θάνατοι στην περιοχή, που ξεπερνούν τους 20, αφορούν ηλικιωμένους, παρά το γεγονός ότι αναμεσά τους είναι νέοι άνθρωποι και παράλληλα επιχειρούν να ρίξουν τις ευθύνες στους γιατρούς, που ένα χρόνο τώρα με αυτοθυσία προσπαθούν να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σύστημα Υγείας. Πρόσθεσε επίσης ότι η εμπειρία από τον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των μικρών νικών που έχουν πετύχει, τόσο απέναντι στη διάλυση και εκποίηση της εταιρείας όσο και στη λήψη μέτρων προστασίας, δείχνει το δρόμο της διεκδίκησης.

Στην κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο του εμπορίου και κυρίως στα σουπερμάρκετ, αναφέρθηκε ο Θάνος Νεόφυτος μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Φθιώτιδας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η εργοδοσία του σουπερμάρκετ αρνιόταν να πάρει μέτρα προστασίας και πρόληψης, λέγοντας ότι το κόστος για αυτούς είναι τεράστιο, ενώ την ίδια στιγμή τα κέρδη τους εκτινάσσονταν. Σημείωσε επίσης ότι έχουν καταγραφεί δεκάδες κρούσματα στο σουπερμάρκετ της Φθιώτιδας και πως η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη αν δεν υπήρχαν οι παρεμβάσεις και διεκδικήσεις του σωματείου. Επίσης έκανε αναφορά στις συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας, το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που έρχεται να νομιμοποιήσει αυτό που ήδη λίγο πολύ ισχύει και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το τι θα γίνει αύριο.

Στην άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας και ένα προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτικού τομέα, αναφέρθηκε ο Θύμιος Τσέτσος, πρόεδρος του σωματείου ΔΕΥΑ Λαμίας και γραμματέας του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λαμίας. Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού νομοθετεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων, έχοντας και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και της βολικής αντιπολιτευτικής λογικής του «θα λογαριαστούμε μετά».

Στους αγώνες που ανέπτυξαν οι φοιτητές διεκδικώντας το ασφαλές άνοιγμα των σχολών τους που παραμένουν κλειστές ένα χρόνο τώρα, αναφέρθηκε, η Δήμητρα Τούντα, μέλος της διοίκησης του φοιτητικού συλλόγου των πανεπιστημιακών τμημάτων της Λαμίας. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι την ώρα που η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, φέρνει νομοσχέδια για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και απαντά με καταστολή στους αγώνες των σπουδαστών.

Στις επιπλέον επιπτώσεις που υφίστανται εργαζόμενες γυναίκες από τις πολιτικές της κυβέρνησης για τη διαχείριση του κορονοϊού, όπως η αδυναμία ολοκληρωμένου ιατρικού ελέγχου από την υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε μιας νόσου, την εντατικοποίηση της εργασίας, την τηλεργασία και την ευθύνη και τη στήριξη της τηλεκπαίδευσης των παιδιών τους, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Γιώτα Αναγνωστοπούλου, από την Ομάδα Γυναικών Λαμίας της ΟΓΕ, σημειώνοντας ότι απέναντι στην κατάσταση αυτή δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και η απάντηση θα πρέπει να δοθεί μέσα από την ένταση της διεκδίκησης.







Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.