Α ΑΔΕΙΑ ΑΔΕΙΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΑΔΕΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ ΑΔΕΙΑ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΔΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΑΔΕΙΑ AIDS ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΡΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΦΙΣΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΔΕΙΩΝ ΒΙΝΤΕΟ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ Γ ΓΑΜΟΣ ΓΑΜΟΣ ΑΔΕΙΑ ΓΑΜΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΗΣΗ ΓΕΝΗΣΗ ΑΔΕΙΑ ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΔΩΡΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ Ε.Γ.Σ.Σ.Ε ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΟΑΕΔ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΓΟΣΗΜΟ ΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΛΑΡΚΟ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΟΑΕΔ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΜΕ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ONLINE

Τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου

 


Η επέκταση των φοροελαφρύνσεων για επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις, παράλληλα με τη διατήρηση των λεγόμενων προσωρινών μέτρων στήριξης της ανταγωνιστικότητας και για το επόμενο έτος αποτελούν τον κεντρικό άξονα των κυβερνητικών παρεμβάσεων, όπως αυτές ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ.

Σε ένα σύνολο κόστους ύψους 2,35 δισ. ευρώ για το 2022, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, τα 816 εκατ. αφορούν την επέκταση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, τα 183 εκατ. τη νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη, τα 169 εκατ. επιδοτήσεις επιχειρήσεων για θέσεις εργασίας κ.ά., ενώ η σχετική λίστα συμπληρώνεται από σειρά φορολογικών κινήτρων για συγχωνεύσεις - εξαγορές για την «πράσινη» ανάπτυξη κ.ο.κ.

Ουσιαστικά μια δράκα από τις επιχειρήσεις με τους μεγάλους τζίρους και τα μεγάλα κέρδη προβλέπεται να αποσπάσουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος από το νέο κυβερνητικό πακέτο, που έρχεται να υπηρετήσει τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Ταυτόχρονα, η γνωστή συνταγή με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καταλήγει στην πράξη να μειώνει το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις, να διογκώνει το «φθηνό εργατικό δυναμικό», ενώ την ίδια στιγμή η αγορά εργασίας κατρακυλά όλο και πιο βαθιά στον βάλτο της «ευελιξίας» και της υποαπασχόλησης.

Ας δούμε αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και τι ακριβώς σημαίνουν.

- Περαιτέρω μείωση στους φορολογικούς συντελεστές στα επιχειρηματικά κέρδη από 24% στο 22%. Το μέτρο θα ισχύσει από 1/1/2022 με κόστος 183 εκατ. ευρώ για το 2022, ενώ βέβαια αποτελεί συνέχεια της αμέσως προηγούμενης μείωσης (24% από 28%). Συνολικά στην τελευταία 3ετία η ελάφρυνση φτάνει στις 6 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός βέβαια που αποκτά ειδική σημασία στη φάση της ανάκαμψης και της διόγκωσης των επιχειρηματικών κερδών.

- Υπερεκπτώσεις για «πράσινες» και «ψηφιακές» επενδύσεις. Από 1/1/2022 και για τρία έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε «πράσινη» οικονομία, Ενέργεια και ψηφιοποίηση εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έξοδα των επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, και μάλιστα προσαυξημένες κατά 100%, δηλαδή στο διπλάσιο του ποσού της επένδυσης. Ετσι, σε πολλές περιπτώσεις επέρχεται μέχρι και η πλήρης εξάλειψη του προβλεπόμενου φόρου. Το ετήσιο κόστος εκτιμάται σε 20 εκατ. ευρώ.

-Μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου με εφαρμογή από 1/10/2021 και ετήσιο κόστος 18 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για φόρο που καταβάλλεται σε περιπτώσεις εταιρικών μετασχηματισμών κ.ά., ενώ η μείωση αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων.

-Συγχωνεύσεις και εξαγορές: Από 1/1/2022 και έως το 2025, για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με εργαζόμενους (που έχουν συσταθεί για τουλάχιστον 3 έτη) και συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δι' απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη. Να σημειωθεί ότι η φορολογική πριμοδότηση στις εξαγορές και συγχωνεύσεις αποτελεί ένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

-Επεκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», με το οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να επιβάλλουν μονομερώς μείωση των ωρών απασχόλησης κατά 50% με αντίστοιχη μείωση του μισθού του εργαζόμενου. Και επειδή ο εργαζόμενος λαμβάνει από τον κρατικό προϋπολογισμό μόνο το 60% από το μισό των καθαρών αποδοχών του που έχασε, αυτό οδηγεί σε μείωση του εργατικού μισθού μέχρι και 20%!

-Παρατείνεται για έναν ακόμα χρόνο, ολόκληρο το 2022, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, που σημαίνει εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για το κεφάλαιο και αντίστοιχη απώλεια για τον ΕΦΚΑ. Το όφελος για τις επιχειρήσεις ανέρχεται στο ποσό των 816 εκατ. ευρώ το έτος και μαζί με την προηγούμενη μείωση κατά 0,9 μονάδες στα μέσα του 2019 η συνολική απαλλαγή ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ!

Προτεραιότητα η «εκμετάλλευση» της νεολαίας

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, έχει «εξασφαλίσει» με τα νομοθετήματά της στη νέα γενιά 10ωρη δουλειά, απλήρωτες υπερωρίες, μισθούς καθηλωμένους στα 200 και 300 ευρώ, «τζογάρισμα» των ασφαλιστικών εισφορών για «διασφαλισμένες» συντάξεις πείνας, και βέβαια απανωτούς ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση για να στέλνονται κατά χιλιάδες, ακόμα και 16χρονα παιδιά, απευθείας στα νύχια της μεγαλοεργοδοσίας, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως η νέα γενιά είναι «προτεραιότητα», ανακοινώνοντας «εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία». Πρόκειται για σχέδιο απευθείας από τα κιτάπια του κεφαλαίου που μεταξύ άλλων προβλέπει:

-- Καταβολή 600 ευρώ σε νέους εργαζόμενους 18 έως 29 ετών, που θα προσληφθούν για πρώτη φορά εντός του έτους, καθώς αντίστοιχο ποσό θα καταβάλλεται για κάθε νέα πρόσληψη και στις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις θα μειώνουν κατά 100 ευρώ το μισθολογικό κόστος για τους πρώτους 6 μήνες, για κάθε νέα πρόσληψη που θα κάνουν και θα αφορά νέους που μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, η ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις θα δίνεται και στην περίπτωση που η πρόσληψη αφορά εργασία μερικής απασχόλησης και αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους. Σε αυτήν την περίπτωση για κάθε «κεφάλι» οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν το ποσό των 300 ευρώ. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 42 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα τα «αρμέξουν» οι επιχειρήσεις, χωρίς βέβαια να αλλάζει ουσιαστικά η θέση των νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων, οι οποίοι εξαιτίας της πολύχρονης μείωσης και καθήλωσης των εργατικών μισθών θα λαμβάνουν μισθούς πείνας.

-- Επέκταση, για επιπλέον 50.000 ανέργους, του προγράμματος επιδότησης της εργοδοσίας για νέες θέσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για πρόγραμμα που αρχικά αφορούσε 100.000 ανέργους και τώρα επεκτείνεται ώστε να φθάσει τις 150.000 θέσεις εργασίας. Το επιπλέον κόστος για τον προϋπολογισμό του 2022 εκτιμάται στα 169 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, στην περίπτωση που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, η νέα πρόσληψη επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν της επιδότησής της και με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού. Και όλα αυτά, χωρίς να υπάρχει εγγύηση για τον εργαζόμενο ότι θα συνεχίσει την εργασία του μετά το τέλος της περιόδου των 6 μηνών που η θέση του επιδοτείται.

Στο στόχαστρο και το επίδομα ανεργίας

Και ενώ απέναντι στις επιχειρήσεις η κυβέρνηση εμφανίζεται γαλαντόμος, την ίδια στιγμή σχεδιάζει νέα εμπόδια στην απόδοση ακόμα και αυτού του γλίσχρου επιδόματος ανεργίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ειδική έκδοση του ΟΑΕΔ που διανέμεται στην έκθεση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη «δημιουργία νέου πλαισίου παθητικών πολιτικών απασχόλησης».

Οπως προκλητικά αναφέρεται, ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει την «ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου υποχρεώσεων των ανέργων, με την ενεργό αναζήτηση εργασίας να αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα διατήρησης των "προνομίων" που απορρέουν από την ιδιότητα του ανέργου».Στην πράξη η κυβέρνηση προωθεί το σχέδιο Πισσαρίδη, μέσω του οποίου ο άνεργος πρέπει να είναι διαθέσιμος να ενταχθεί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, ενώ προβλέπεται και η μείωση του επιδόματος που θα εξαρτάται από τον τελευταίο μισθό του απολυμένου.

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.