Α ΑΔΕΙΑ ΑΔΕΙΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΑΔΕΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ ΑΔΕΙΑ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΔΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΑΔΕΙΑ AIDS ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΡΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΦΙΣΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΔΕΙΩΝ ΒΙΝΤΕΟ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ Γ ΓΑΜΟΣ ΓΑΜΟΣ ΑΔΕΙΑ ΓΑΜΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΗΣΗ ΓΕΝΗΣΗ ΑΔΕΙΑ ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΔΩΡΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ Ε.Γ.Σ.Σ.Ε ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΟΑΕΔ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΓΟΣΗΜΟ ΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΛΑΡΚΟ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΟΑΕΔ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΜΕ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ONLINE

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΚΟΔΟΜΩΝ: Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΘΙΓΕΙ ΤΙΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΣ

Ο κανονισμός ασφάλισης του ΙΚΑ που αφορά τους οικοδόμους δεν εξασφαλίζει την ασφάλιση της εργασίας που κάνουν, ενώ η νέα τροποποίηση ορισμένων διατάξεων που εξετάζει η διοίκηση του Ταμείου εγκυμονεί κινδύνους για χειροτέρευση των συνθηκών ασφάλισης. Αυτό υπογραμμίζει με υπόμνημα προς τη διοίκηση του ΙΚΑ ηΟμοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, διατυπώνοντας τις παρατηρήσεις της για την επιχειρούμενη τροποποίηση του κανονισμού ασφάλισης. Η Ομοσπονδία διεκδικεί την προστασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του κλάδου, αλλά και τον περιορισμό της απώλειας εσόδων για το ΙΚΑ.
Στο υπόμνημά της για την επιχειρούμενη τροποποίηση του κανονισμού ασφάλισης, η Ομοσπονδία Οικοδόμων επισημαίνει ότι «ένας από τους βασικούς λόγους που παραμένει η ανασφάλιστη εργασία είναι ότι ο ασφαλιστικός οργανισμός (σ.σ. ΙΚΑ) μεταφέρει στην ατομική ευθύνη του κάθε ασφαλισμένου την απόδειξη της ασφάλισής του». Θυμίζει επίσης ότι το πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας επιδεινώθηκε με τη μείωση του συντελεστή των ελαχίστων ενσήμων από 1,5 ένσημα το τετραγωνικό μέτρο, σε 1,35 ένσημα, μετά από παρέμβαση των εργοδοτών. «Σήμερα, οι προτάσεις που γίνονται (...) οδηγούν σε νέα μείωση του ελάχιστου αριθμού των ενσήμων», σημειώνει η Ομοσπονδία.
Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει την προσπάθεια για παραπέρα μείωση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων, όπως στην περίπτωση για τη χρησιμοποίηση των υπογείων των οικοδομών για κύρια χρήση, αφού, αντί να προβλέπονται περισσότερα ένσημα - καθώς απαιτούνται περισσότερες εργασίες για την κατασκευή τους - η πρόταση προβλέπει λιγότερες εργασίες, άρα και λιγότερα ένσημα για τον οικοδόμο.
Αντίστοιχα, η πρόταση που γίνεται για μείωση των ελαχίστων ενσήμων για εργασίες που γίνονται από εταιρείες με στεγασμένο προσωπικό, οδηγεί σταδιακά στη μετατροπή της ασφάλισης των οικοδόμων σε «κοινή ασφάλιση», αντί για ασφάλιση στα οικοδομικά. Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία εκφράζει τη ριζική της αντίθεση σε προηγούμενη ρύθμιση που προβλέπει τη μείωση κατά 50% του ελάχιστου αριθμού ενσήμων σε οικοδομοτεχνικά έργα σε αγροτικές και αγροτουριστικές περιοχές, σημειώνοντας ότι η άσκηση οποιασδήποτε κοινωνικής πολιτικής πρέπει να γίνεται με ευθύνη του κράτους και όχι σε βάρος της ασφάλισης των οικοδόμων.
Συνοψίζοντας, η Ομοσπονδία Οικοδόμων προτείνει:
  • Ο συντελεστής για τις οικοδομικές εργασίες να διαμορφωθεί στο 1,8 ένσημα ανά τετραγωνικό μέτρο.
  • Υποχρεωτική ασφάλιση με οικοδομικό ένσημο του προσωπικού που απασχολείται σε εταιρείες που αναλαμβάνουν εργασίες σε οικοδομικό έργο, για τις μέρες προετοιμασίας (στην έδρα της εταιρείας) και της υλοποίησης στο χώρο που βρίσκεται το οικοδομικό έργο.
  • Εφαρμογή των πινάκων του κανονισμού ασφάλισης 1,2 και 3 που αφορούν τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων για τα οικοδομικά και τεχνικά έργα.
  • Να καταργηθεί το άρθρο 26 του ν. 2520 που συρρικνώνει την ασφάλιση των οικοδόμων στο 50% του συντελεστή για τις αγροτικές και αγροτουριστικές περιοχές.
  • Πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού στο ΙΚΑ ώστε να εξασφαλίζεται ουσιαστική και ολοκληρωμένη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών με συχνούς και επιτόπιους ελέγχους στα οικοδομοτεχνικά έργα.



Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.