Α ΑΔΕΙΑ ΑΔΕΙΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΑΔΕΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ ΑΔΕΙΑ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΔΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΑΔΕΙΑ AIDS ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΡΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΦΙΣΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΔΕΙΩΝ ΒΙΝΤΕΟ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ Γ ΓΑΜΟΣ ΓΑΜΟΣ ΑΔΕΙΑ ΓΑΜΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΗΣΗ ΓΕΝΗΣΗ ΑΔΕΙΑ ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΔΩΡΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ Ε.Γ.Σ.Σ.Ε ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΟΑΕΔ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΓΟΣΗΜΟ ΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΛΑΡΚΟ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΟΑΕΔ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΜΕ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ONLINE

Λάρισα: Συνέντευξη Τύπου των οικοδόμων για την ταξική αλληλεγγύη

Συνέντευξη Τύπου για ζητήματα αλληλεγγύης έδωσε η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας.
Ο Γιάννης Μπλέκος, πρόεδρος του Συνδικάτου απαρίθμησε τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει ή θα αναλάβουν το επόμενο διάστημα οι οικοδόμοι της Λάρισας.
Επισήμανε ότι για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα η αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία ή υποκατάσταση της κρατικής ευθύνης αλλά έχει μαχητικό ταξικό χαρακτήρα και απευθύνεται στους ανέργους, τις λαϊκές οικογένειες των εργατοϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολουμένων. Πρόσθεσε πως η αλληλεγγύη δεν παρέχει μόνο βοήθεια, αλλά διαμορφώνει σχέδιο πάλης, οργανώνει και κινητοποιεί κόσμο, διεκδικεί από τον κρατικό μηχανισμό, στέγη για τους άστεγους, φάρμακα, περίθαλψη, τρόφιμα, εμποδίζει το κόψιμο των παροχών νερού, ενέργειας, εμποδίζει και αποτρέπει πλειστηριασμούς.
Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου:
«Είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα της αλληλεγγύης σε μια περίοδο όπου σημαντικό μέρος του κλάδου, αλλά και γενικότερα του λαού, ζει σε συνθήκες μόνιμης και γενικευμένης φτώχειας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι είναι εκατοντάδες οι συνάδελφοι μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τα εντελώς απαραίτητα. Είναι εκατοντάδες οι συνάδελφοι που δε βάζουν στην κατσαρόλα φαΐ για μεγάλο διάστημα, δεν έχουν να πάρουν φάρμακα, τους κόβουν το ρεύμα, απειλούν να τους πάρουν το σπίτι που χρωστάνε, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν θέρμανση, σταματάνε το παιδί τους από φροντιστήρια γιατί δεν έχουν να πληρώσουν κ.ά. Αυτή η κατάσταση θα οξυνθεί τόσο στον κλάδο, όσο και γενικότερα. Από αυτή την άποψη έχει αξία να δούμε τη δράση του συνδικάτου μας και πρωτίστως να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα ζητήματα:
  1. Η αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία ή υποκατάσταση της κρατικής ευθύνης. Η αλληλεγγύη, όπως και όπου εκφράζεται, έχει μαχητικό ταξικό χαρακτήρα και απευθύνεται στους ανέργους, τις λαϊκές οικογένειες των εργατοϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολουμένων. Αποτελεί συστατικό στοιχείο της δουλειάς μας και ιδιαίτερα σε περίοδο οξυμένης φτώχειας.
  2. Η αλληλεγγύη δεν παρέχει μόνο βοήθεια, αλλά διαμορφώνει σχέδιο πάλης, οργανώνει και κινητοποιεί κόσμο, διεκδικεί από τον κρατικό μηχανισμό, στέγη για τους άστεγους, φάρμακα, περίθαλψη, τρόφιμα, εμποδίζει το κόψιμο των παροχών νερού, ενέργειας, εμποδίζει και αποτρέπει πλειστηριασμούς κ.ά.
Τέτοια δράση θέλουμε, που από τη μια θα συσπειρώνει και θα κινητοποιεί δυνάμεις, θα αποκαλύπτει τις τεράστιες ευθύνες των πολιτικών του κεφαλαίου και συγχρόνως θα ξεδοντιάζει την προπαγάνδα των ΜΚΟ, των εκκλησιών, των Λάτσηδων και άλλων ερπετών του κεφαλαίου, που αφού έλιωσαν τους εργάτες, τους ρούφηξαν το αίμα, τώρα το έχουν ρίξει στη φιλανθρωπία.
Όσο οξύνεται η φτώχεια και η εξαθλίωση, τόσο θα ανθίζουν οι δομές, τύπου κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια, κοινωνικά υπνωτήρια, κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά φροντιστήρια κ.ά.
Όλα αυτά ένα στόχο έχουν, να βγάλουν λάδι το σύστημα, να απενοχοποιήσουν την καπιταλιστική ανάπτυξη, να αποκρύψουν τις ευθύνες και τις επιλογές των κυβερνήσεων. Να αποκρύψουν ότι τα βάρβαρα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα που όλοι μαζί συμφώνησαν, σπρώχνουν μαζικά λαϊκό κόσμο στην εξαθλίωση και αρκετές χιλιάδες στην αυτοκτονία.
Υπάρχει μια ορισμένη πείρα από τέτοια δουλειά από το Συνδικάτο μας (δωρεάν μπάνια το καλοκαίρι, γιορτή για τα παιδιά τα Χριστούγεννα, κουπόνι για αγορά κρέατος) και από το ΕΚΝΛ με τα φροντιστήρια κλπ. Όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Τα συνδικάτα μας πρέπει να παίξουν πιο αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση αυτής της δουλειάς. Η διαπάλη θα οξυνθεί όχι μόνο στο πολιτικό, ιδεολογικό επίπεδο, αλλά και στη δράση για να μην κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα θα χρειάζεται πιο ανεβασμένες μορφές πάλης, για να μην πεθαίνουν οι άστεγοι στο δρόμο και να εξασφαλιστεί στέγη θα απαιτηθεί σύγκρουση, για να μπει ψωμί στο τραπέζι θα χρειαστούν ανεβασμένες μορφές πάλης στο σούπερ μάρκετ, το εργοστάσιο, το φούρνο, τον αλευρόμυλο. Από αυτή την άποψη να το αντιμετωπίσουμε και να προετοιμάσουμε τον κλάδο.
Με βάση αυτή την κατεύθυνση, το επόμενο διάστημα να πάρουμε πρωτοβουλίες σαν συνδικάτο για να καταγράψουμε τις ανάγκες των μελών μας σε Στέγαση - Σίτιση - Υγεία - Παιδεία κ.α. για να δούμε πως μπορούμε να παρέμβουμε για όλα αυτά τα ζητήματα. Καλέσαμε συνέντευξη Τύπου για ενημέρωση των συναδέλφων μας και τους καλούμε να περνούν καθημερινά απ’ τα γραφεία του συνδικάτου για να δηλώνουν τα προβλήματά τους, που αφορούν Στέγαση - Σίτιση - Υγεία - Παιδεία κ.ά., ούτως ώστε να μπορέσουμε να δράσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις για την επίλυση των προβλημάτων.
Ψηλά το κεφάλι. Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την κρίση. Η λαϊκή δύναμη και αλληλεγγύη είναι πιο δυνατή απ’ την αντιλαϊκή πολιτική. Περηφάνια δεν είναι να κρύβουμε το πρόβλημα. Περηφάνια είναι να το διεκδικούμε με τη συμμετοχή μας στην πρώτη γραμμή. Οργή και αγανάκτηση πρέπει να μετατραπεί σε οργανωμένη πάλη μέσα απ’ το συνδικάτο.
Κανένας μόνος του απέναντι στην κρίση και στη βάρβαρη επίθεση. Όλοι για έναν και ένας για όλους.
Ξεχωρίζουμε όμως ορισμένα επείγοντα που πρέπει να συγκεντρώσουν την ιδιαίτερη προσοχή μας, γιατί η κατάσταση που δημιουργείται είναι δραματική. Ποια είναι αυτά;
  • Το πρόβλημα της διατροφής των οικογενειών των ανέργων, μερικώς απασχολούμενων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και ιδιαίτερα των παιδιών, παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, επομένως χρειάζεται η διεκδίκηση με διάφορες μορφές (παραστάσεις, κινητοποιήσεις) η λήψη άμεσων μέτρων από το κράτος, την περιφέρεια και τους δήμους, όπως: Καθημερινό δωρεάν γεύμα σε όλους τους μαθητές στα δημόσια σχολεία. Δημιουργία κρατικής αγοράς, που θα συγκεντρώνει και θα διαθέτει τρόφιμα σε ανέργους, μερικώς απασχολούμενους και χαμηλοσυνταξιούχους. Παράλληλα οργανώνουμε την ταξική αλληλεγγύη σε κάθε οικογένεια που δεν έχει τα απαραίτητα για τη διατροφή.
  • Το πρόβλημα των εξώσεων από τα σπίτια και της στέγασης, οικογενειών ανέργων και φτωχών εργατικών - λαϊκών στρωμάτων που αδυνατούν να πληρώσουν το νοίκι και πετιούνται στο δρόμο. Είναι αναγκαία η διεκδίκηση άμεσων λύσεων όπως: Να νοικιαστεί ένα από τα κλειστά ξενοδοχεία της πόλης μας, με ευθύνη της κυβέρνησης ή της Περιφέρειας και του Δήμου Λάρισας, για τις άμεσες ανάγκες στέγασης, όσων αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο και τους γίνεται έξωση. Επιδότηση του ενοικίου για τους ανέργους στο 100% της αξίας του από το κράτος. Να νοικιαστούν από το υπουργείο Παιδείας, κλειστά ξενοδοχεία για να στεγαστούν σπουδαστές, παιδιά ανέργων ή φτωχών οικογενειών που σπουδάζουν στην πόλη μας και δεν καλύπτονται από τις σπουδαστικές εστίες. Δήμευση κατοικιών που έχουν περάσει στην κυριότητα των τραπεζών από πλειστηριασμούς για την ικανοποίηση λαϊκών στεγαστικών αναγκών. Δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας για λαϊκές ανάγκες σε στέγη ή σε σχολικά κτίρια. Να επαναλειτουργήσει ο ΟΕΚ, εξυπηρετώντας τους σκοπούς της ίδρυσής του. Να ξεπαγώσουν όλα τα προγράμματα εκτός των επιδοτούμενων μέσω τραπεζών. Χορήγηση άτοκων δανείων με κεφάλαια του ΟΕΚ για την απόκτηση κατοικίας στο ύψος της αξίας της. Να ξεκινήσει άμεσα το κατασκευαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ. Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση Εργατικών Κατοικιών στις συνοικίες Τούμπας και Αγίου Θωμά. Να γίνουν εργατικές κατοικίες στα οικόπεδα Ομορφοχωρίου, Τσαριτσάνης, Φαλάνης. Νέες σπουδαστικές εστίες για το ΤΕΙ, την Ιατρική - Βιοχημεία.
  • Η διεκδίκηση άμεσων μέτρων προστασίας των ανέργων, με κινητοποιήσεις στον ΟΑΕΔ, για τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε όλους τους ανέργους 1.000 ευρώ για το Πάσχα. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους, χωρίς άλλη προϋπόθεση για όλη τη διάρκεια της ανεργίας τους. Το επίδομα ανεργίας να αυξηθεί άμεσα στα 600 ευρώ. Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Σύνταξη στα 50 χρόνια για όσους συμπληρώνουν 2 χρόνια άνεργοι και έχουν 4.050 ένσημα.
Με παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στον ΕΟΠΥΥ, στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, διεκδικούμε πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους, τους ανασφάλιστους και τις οικογένειές τους, με θεώρηση των ασφαλιστικών βιβλιαρίων χωρίς προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%.
Με κινητοποιήσεις και άλλες παρεμβάσεις στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στις ΔΕΥΑ, στους δήμους, στη ΔΕΠΑ, διεκδικούμε τη μείωση 50% των παραπάνω λογαριασμών για τους άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους και σε όσους δεν πληρώθηκαν δεδουλευμένα και απαγόρευση διακοπής της σύνδεσης. Πάγωμα πληρωμής όσο διάστημα αδυνατούν να πληρώσουν.
Με παρεμβάσεις στην αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας, στην κυβέρνηση, διεκδικούμε τη δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους. Δωρεάν παροχή των απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων. Τα παιδιά των ανέργων να σπουδάζουν στον τόπο κατοικίας τους. Διεκδικούμε με παρεμβάσεις μας στο Αστικό και Υπεραστικό ΚΤΕΛ, στον ΟΣΕ, δωρεάν κάρτα απεριόριστων διαδρομών για τους ανέργους.
Η διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, με κινητοποιήσεις, παραστάσεις και κάθε άλλη μορφή, διεκδικούμε από την κυβέρνηση πάγωμα τιμών σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και κατάργηση του ΦΠΑ με αντίστοιχη μείωση τιμών σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης,
Κατάργηση των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και ΕΦΚ, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεφωνίας. Κατάργηση των τελών για Δήμο και ΕΡΤ.
Δωρεάν μετακίνηση για σπουδαστές, μαθητές, φοιτητές στα μέσα μαζικής μεταφοράς για όλο το χρόνο και ελεύθερη πρόσβαση σε μουσεία, θέατρα, αθλητικές εγκαταστάσεις. Δωρεάν βιβλία, εκδρομές για όλα τα παιδιά. Διεύρυνση της ενισχυτικής διδασκαλίας. Δωρεάν κρατικές παιδικές κατασκηνώσεις.

Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές σε σύγχρονες ασφαλείς εστίες. Να δίνεται επίδομα 600 ευρώ το μήνα εφόσον οι εστίες δεν επαρκούν ή δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τους. Επιδότηση για κάθε φοιτητή που δεν μπορεί να στεγαστεί και να σιτιστεί από τις φοιτητικές εστίες με 600 ευρώ μηνιαίως στις οικογένειες ανέργων. Να γίνουν δεκτά στη δύναμη των σταθμών όλα τα παιδιά των οικογενειών που κάνουν αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με σταθερή και μόνιμη δουλειά. Να δημιουργηθούν και νέοι σταθμοί. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.