Α ΑΔΕΙΑ ΑΔΕΙΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΑΔΕΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ ΑΔΕΙΑ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΔΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΑΔΕΙΑ AIDS ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΡΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΦΙΣΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΔΕΙΩΝ ΒΙΝΤΕΟ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ Γ ΓΑΜΟΣ ΓΑΜΟΣ ΑΔΕΙΑ ΓΑΜΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΗΣΗ ΓΕΝΗΣΗ ΑΔΕΙΑ ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΔΩΡΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ Ε.Γ.Σ.Σ.Ε ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΟΑΕΔ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΓΟΣΗΜΟ ΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΛΑΡΚΟ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΟΑΕΔ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΜΕ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ONLINE

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ,
ΣΤΙΣ 7 ΜΑΡΤΗ 2015




Συνάδελφοι,
Συνεδριάζει σήμερα το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας με στόχο να συζητήσουμε πως διαμορφώνεται η κατάσταση στο χώρο των Κατασκευών, να σχεδιάσουμε τη δράση μας για το επόμενο διάστημα, με βάση την πείρα και τις επεξεργασίες μας, στην κατεύθυνση της αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, της διεκδίκησης μέτρων για την άμεση ανακούφιση των οικογενειών μας.


Συνάδελφοι,
Στο σχεδιασμό της δουλειάς μας πρέπει να πάρουμε υπόψη πως διαμορφώνεται η κατάσταση σε πολιτικό επίπεδο με την ανάδειξη στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την προσπάθειά της να χειραγωγήσει το λαό και την απαιτητικότητά του στα όρια της διαχείρισης της φτώχειας, των ψίχουλων.
Η νέα κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη, συμφώνησε με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, την επέκταση του μνημονίου, τη συνέχιση της υλοποίησης των αντιλαϊκών, αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφιστεί.
Οι νόμοι του μνημονίου, που μείωσαν μεροκάματα και συντάξεις, που αύξησαν όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που οδήγησαν σε περικοπές των παροχών σε υγεία-πρόνοια, επιδόματα, που επέβαλαν άγρια φορολογία στα λαϊκά στρώματα, που επέβαλαν χειρότερες εργασιακές σχέσεις και χτύπησαν τις συλλογικές συμβάσεις, παραμένουν σε ισχύ . Ούτε καταργήθηκαν, ούτε ανατράπηκαν με τη νέα συμφωνία. Αξιοποιούνται στην κατεύθυνση να εξασφαλιστεί φθηνή εργατική δύναμη στο κεφάλαιο και οικονομική στήριξη στις τράπεζες, τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.
Ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο, η επέκταση της συμφωνίας κερδίζει τη στήριξη του ΣΕΒ, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αλλά και των εταίρων της προηγούμενης κυβέρνησης, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Έχει τη στήριξη του Ποταμιού, που διακηρύττει σε όλους τους τόνους την ανάγκη «πειθαρχίας» στη γραμμή του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
Οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, για σκίσιμο των μνημονίων και κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων, εξανεμίσθηκαν πολύ γρήγορα και η προσαρμογή της στη βασική γραμμή του κεφαλαίου γίνεται όλο και πιο φανερή. Ακόμα και υποσχέσεις που κινούνται στα όρια μερικών ψίχουλων, βρίσκονται στον «αέρα», παραπέμπονται στο άγνωστο μέλλον και εξαρτώνται από τις αντοχές της οικονομίας, συνδέονται με την ανάκαμψή της.
Η συνεχιζόμενη συνειδητή πολυγλωσσία των στελεχών και υπουργών της κυβέρνησης, οι διάφορες κορώνες για στήριξη των εργαζομένων από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής και της καπιταλιστικής κρίσης, στόχο έχουν να καλλιεργήσουν κλίμα ανοχής και αναμονής στα λαϊκά στρώματα. Να κρύψουν τις δεσμεύσεις απέναντι στο κεφάλαιο και να περιορίσουν την απαιτητικότητα των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, στα ψίχουλα και όχι στην ικανοποίηση των αναγκών τους, την ανάκτηση όλων των απωλειών από το 2009 έως σήμερα.


Συνάδελφοι,
Το εργατικό, λαϊκό κίνημα δεν μπορεί να δείξει ούτε ανοχή, ούτε αναμονή, γιατί τα προβλήματα των εργαζομένων είναι πιεστικά, γιατί μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού θα πολλαπλασιάζονται, θα οξύνονται, θα οδηγούν ακόμα περισσότερους εργάτες μαζί με τις οικογένειές τους μπροστά σε αδιέξοδο.
Το καθήκον βρίσκεται στη σταθερή προσπάθεια για συσπείρωση των εργαζομένων με γραμμή πάλης, που να ανταποκρίνεται στο σύνολο των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, για την ανάκτηση όλων των απωλειών των εργαζομένων από το 2009. Η πείρα δείχνει ότι για να γίνει αυτό απαιτούνται σκληροί αγώνες ε σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική του κεφαλαίου και την εξουσία του. Στην κατεύθυνση να πείθονται περισσότεροι ότι χρειάζονται βαθιές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και στο επίπεδο της εξουσίας. Σε αυτή την προοπτική θα δυναμώνει η αποτελεσματικότητα του εργατικού κινήματος και των αγώνων του σήμερα.


Η κατάσταση στις Κατασκευές


Η ανεργία συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η επανεκκίνηση των έργων στους οδικούς άξονες δε συνιστά ανάκαμψη του κλάδου. Ούτε η μικρή άνοδος της απασχόλησης κατά τρεις με τέσσερις χιλιάδες σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά, όταν επιπλέον συνοδεύεται με μικρότερα μεροκάματα, χειρότερες εργασιακές σχέσεις και χειρότερη ασφάλιση.
Ο κλάδος μας, πανελλαδικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ, το 2005 (Ιούνιος) είχε 182.095 ασφαλισμένους και τον αντίστοιχο μήνα του 2014, είχε 36.215 !
Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση της Ομοσπονδίας, ότι η όποια ανάκαμψη συνολικά της καπιταλιστικής οικονομίας όχι μόνο θα είναι αναιμική, αλλά για τον κλάδο των Κατασκευών δεν οδηγεί στο ξεπέρασμα της ανεργίας, της συνεχιζόμενης υποχώρησης.
Ο κλάδος των Κατασκευών στο μέλλον δεν θα έχει τον ίδιο ρόλο που είχε τις προηγούμενες δεκαετίες. Δεν θα αποτελεί την «ατμομηχανή» της οικονομίας. Ο ρόλος των Κατασκευών θα είναι επικουρικός στη στήριξη και ανάπτυξη άλλων τομέων της οικονομίας, όπως ο Τουρισμός με την κατασκευή τουριστικών υποδομών, η Ενέργεια, οι Μεταφορές με την κατασκευή ανάλογων υποδομών.
Η συμβατική οικοδομή, που απασχολούσε το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων του κλάδου, στα πλαίσια του σημερινού δρόμου ανάπτυξης δεν θα ανακάμψει για πολλά χρόνια, παρόλο που αυξάνονται οι λαϊκές ανάγκες για στέγη, παιδικούς σταθμούς, σχολεία και άλλα έργα.
Στις νέες συνθήκες που μπαίνει ο κλάδος ανοίγονται καινούργιες δυνατότητες για τη σχεδιασμένη δράση των σωματείων μας. Μπορεί οι εργαζόμενοι στις κατασκευές να είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίας, όμως θα βρίσκονται πιο συγκεντρωμένοι στα έργα και από αυτή την άποψη, θα διευκολύνεται η σταθερή και σχεδιασμένη παρέμβασή μας με στόχο να ανεβαίνει το επίπεδο οργάνωσης των εργατών μέσα στους χώρους δουλειάς, να οξύνεται η αντιπαράθεση με τις επιδιώξεις της εργοδοσίας, να συστρατεύονται περισσότεροι εργάτες με τη ταξική γραμμή της Ομοσπονδίας, του ΠΑΜΕ, απορρίπτοντας τις λογικές που προβάλει ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός.
Το καθήκον μας είναι να συμβάλουμε με τη δράση μας και το παράδειγμά μας, μαζί με άλλα σωματεία, ομοσπονδίες, εργαζόμενους, να παλεύουμε με τη γραμμή πάλης και την προοπτική που προτείνει η Ομοσπονδία μας, το ΠΑΜΕ. Με αυτό το τρόπο συμβάλλουμε στην αναζωογόνηση των σωματείων, στην προώθηση του κεντρικού ζητήματος της ανασύνταξης του εργατικού, λαϊκού κινήματος.


Συνάδελφοι,
Η παρατεταμένη ανεργία θα συνεχίζει να ταλανίζει τον κλάδο. Η περιπλάνηση των οικοδόμων και των άλλων εργαζομένων στις Κατασκευές δε λύνει το πρόβλημα, ούτε απαντάει στις στοιχειώδεις ανάγκες των οικογενειών μας.
Τα διάφορα προγράμματα κατάρτισης, μαθητείας, κοινωφελούς εργασίας, Βάουτσερ, που σχεδιάζονται από την ΕΕ, λειτουργούν σα μέσο για τη διαχείριση της φτώχειας με ψίχουλα, τη συμπίεση του μεροκάματου και των δικαιωμάτων προς τα κάτω προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Η σταδιακή είσοδος στον κλάδο ενοικιαζόμενων εργατών με εταιρίες προσωρινής απασχόλησης σε έργα με αρχικό προϋπολογισμό μέχρι 10.000.000 ευρώ, που υλοποιούνται από Περιφέρειες και Δήμους, σε συνδυασμό με τη γενίκευση ατομικών συμβάσεων εργασίας, την άρνηση των εργοδοτών για υπογραφή ΣΣΕ, αξιοποιώντας τους νόμους που έχουν ψηφιστεί, δημιουργούν συνολικά χειρότερους όρους δουλειάς για το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. Εξασφαλίζουν πιο φθηνή εργατική δύναμη για τους εργοδότες που αξιοποιούν προς αυτή την κατεύθυνση τον μπαμπούλα της ανεργίας.
Η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος από τη φοροληστεία, την περικοπή των παροχών σε υγεία, παιδεία, η έλλειψη επιδότησης ανεργίας σε χιλιάδες συναδέλφους, η έλλειψη ουσιαστικής στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους, η απληρωσιά για μήνες στους χώρους δουλειάς, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα προβλημάτων που βιώνουν οι οικογένειές μας. Κοντά σε αυτά, οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν και οδήγησαν στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων, την κατάργηση επιδομάτων, μας φέρνουν αντιμέτωπους με μια βάρβαρη πραγματικότητα.
Από αυτή την άποψη, η Ομοσπονδία και τα σωματεία μας πρέπει να σχεδιάσουμε πως θα ενισχύσουμε τη δουλειά μας στην κατεύθυνση της αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες των εργαζομένων στις κατασκευές, πως θα ενισχύσουμε τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης των ανέργων σε γραμμή συνολικής αντιπαράθεσης με την επιχειρηματολογία και τα συμφέροντα του κεφαλαίου.


Τι ζητήματα ιεραρχούμε στο σχεδιασμό δράσης


1) Ανεργία – Αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας – Στήριξη των ανέργων
Συνάδελφοι,
Στο ζήτημα της αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας, που θα ικανοποιήσει λαϊκές ανάγκες και θα δώσει δουλειά στους οικοδόμους και τους άλλους εργαζόμενους στις κατασκευές, έχουμε μια επεξεργασμένη πρόταση που η αναγκαιότητά της έρχεται καθημερινά στην επικαιρότητα.
Η οργάνωση αυτής της δουλειάς έχει απαιτήσεις, δεν είναι εύκολη. Μπαίνει εμπόδιο η αντίληψη που υπάρχει στους εργαζόμενους ότι αυτές οι προτάσεις είναι χρονοβόρες να υλοποιηθούν, η πίεση του «τώρα τι κάνουμε». Χρειάζεται να δείξουμε ότι οι προτάσεις μας είναι για το σήμερα και ότι δεν υλοποιούνται γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη βάζει στο επίκεντρο το κέρδος των μεγαλοεργολάβων και των μονοπωλίων και όχι τις ανάγκες των οικοδόμων, του λαού συνολικά.
Οι επεξεργασίες ανοίγουν δρόμο. Βοηθάνε και να αυξηθεί η συσπείρωση, η πίεση απέναντι στους αρμόδιους φορείς και να κατανοηθεί ολοκληρωμένα τι δυνατότητες ανοίγονται συνολικά για τον λαό στα πλαίσια ενός άλλο δρόμου ανάπτυξης.
Αντιπλημμυρική προστασία και Αντισεισμική θωράκιση
Οι πλημμύρες που γίνονται οδηγούν σε καταστροφή εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά, αγροτικές καλλιέργειες, έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνονται ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Το πρόβλημα επανέρχεται οξυμένο κάθε χρόνο.
Φέτος, πνίγηκαν εργατοσυνοικίες της Δυτικής Αττικής (Περιστέρι, Ίλιον, Καματερό, Μενίδι), η Άρτα. Πέρσι, το Χαλάνδρι, η Ρόδος, το επόμενο διάστημα σίγουρα κι άλλες περιοχές θα μετρούν καταστροφές.
Αυτό αποδεικνύει την ανάγκη υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων και αντιπλημμυρικού σχεδιασμού σε Πανελλαδικό επίπεδο.
Είναι απολύτως αναγκαίο, τα σωματεία μαζί με την Ομοσπονδία να σηκώσουν αυτό το ζήτημα. Να γίνει αντικείμενο διεκδίκησης και ευρύτερης συσπείρωσης δυνάμεων που δεν θα είναι μόνο οι οικοδόμοι. Η υλοποίηση τέτοιων έργων ωφελεί τους μαγαζάτορες, που βλέπουν τις περιουσίες τους και τη δουλειά τους να χάνεται με την πρώτη ψιχάλα. Ωφελεί τους μικρούς και φτωχούς αγρότες που βλέπουν τους κόπους τους να πάνε χαμένοι λόγω της έλλειψης έργων διαχείρισης και συγκράτησης των βρόχινων υδάτων. Με τις πρώτες βροχές τα φουσκωμένα ποτάμια κάνουν απέραντο πέλαγος χιλιάδες καλλιεργημένες εκτάσεις, όπως συμβαίνει κατ΄ επανάληψη στον Έβρο.
Η αντιπλημμυρική προστασία της χώρας και των λαϊκών οικογενειών σκοντάφτει στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, της ΕΕ, της καπιταλιστικής ανάπτυξης που ιεραρχεί άλλα έργα που αποδίδουν περισσότερα κέρδη στους μεγαλοεργολάβους και τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.
Γι΄ αυτό παλεύουμε να ενταχθεί η αντιπλημμυρική προστασία, όπως και η αντισεισμική θωράκιση, στα πλαίσια μιας ανάπτυξης που θα υλοποιείται με επίκεντρο τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου. Έργα, που θα γίνονται από ένα Δημόσιο Ενιαίο Φορέα Κατασκευών, εξασφαλίζοντας δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους οικοδόμους, του μηχανικούς, τους άλλους εργαζόμενους στις κατασκευές, που θα προστατεύουν τη ζωή του λαού και τις λαϊκές περιουσίες που αποχτήθηκαν με χίλια δυο βάσανα και στερήσεις.
  • Σε αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζουμε την παρέμβασή μας το επόμενο διάστημα. Στην Αθήνα, η Ομοσπονδία μαζί με το Συνδικάτο οργανώνει εκδήλωση την 1η Απρίλη για το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Στοχεύουμε στη συσπείρωση και κινητοποίηση δυνάμεων ενταγμένες σε ένα σταθερό πρόγραμμα δράσης και διεκδίκησης, που θα αξιοποιεί όλους τους τρόπους, τις μορφές και θα δυναμώνει την πίεση για λύσεις προς τους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια, δήμους, αρμόδια υπουργεία). Αντίστοιχη δουλειά προχωράει στην Άρτα. Τα οικοδομικά σωματεία πρέπει να παίξουν βασικό ρόλο, να πάρουν πρωτοβουλίες μαζί με την Ομοσπονδία για να ενισχυθεί η προβολή αυτής της προοπτικής, να φανερωθούν καλύτερα οι δυνατότητες που ανοίγονται σε αυτή την κατεύθυνση.


Αντίστοιχα, με την αντιπλημμυρική προστασία, το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης απαντάει στις ανάγκες των οικοδόμων για δουλειά και στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων για αντιμετώπιση του κινδύνου των σεισμών.
Ο σεισμός στην Κεφαλονιά άφησε πίσω του μεγάλες καταστροφές σε δημόσια κτίρια και υποδομές που είχαν φτιαχτεί τις προηγούμενες δεκαετίες με γνώμονα τον παλιό αντισεισμικό κανονισμό. Οι ελλείψεις είναι υπαρκτές στο σύνολο της χώρας.
Η πρότασή μας πρέπει να γίνεται σταθερά αντικείμενο προβολής και διεκδίκησης.
Χρειάζεται επιμονή, στόχευση και προετοιμασμένες ενέργειες που θα μας εξασφαλίζουν καλύτερες προϋποθέσεις για το δυνάμωμα του αγώνα. Τεκμηριωμένη και συγκεκριμένη ανάδειξη των ελλείψεων που υπάρχουν, ιδιαίτερα στα σχολεία, τα δημόσια κτίρια και τους δημόσιους χώρους.
Μέτρα στήριξης των ανέργων
Συνάδελφοι,
Όλο το προηγούμενο διάστημα κάναμε σοβαρές προσπάθειες με κινητοποιήσεις, παραστάσεις σε υπουργεία, τους αρμόδιους φορείς, να δυναμώσουμε τον αγώνα για την απόσπαση μέτρων ουσιαστικής στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους.
Το πλαίσιο πάλης και αιτημάτων συνδύαζε αιτήματα για αναθέρμανση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και ζητήματα που βοηθούσαν να ανακουφιστούν οι άνεργοι του κλάδου και συνολικά οι εργαζόμενοι από τις συνέπειες της πολιτικής του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής κρίσης.
Με επίκεντρο το ζήτημα της αναθέρμανσης των κατασκευών διεκδικήσαμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε και μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων :
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας για όλη την περίοδο ανεργίας σε όλους τους άνεργους.
  • Έκτακτη επιδότηση των ανέργων του κλάδου μπροστά στις γιορτές του Πάσχα.
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλους τους άνεργους.
  • Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου.
  • Αναγνώριση των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρεθούν τα επόμενα χρόνια χωρίς προϋποθέσεις συνταξιοδότησης χιλιάδες οικοδόμοι.
  • Πάγωμα των δόσεων δανείων και των τόκων για τους άνεργους.
  • Απαγόρευση των πλειστηριασμών και της διακοπής των παροχών από τις πρώην ΔΕΚΟ στους άνεργους.
  • Κατάργηση όλων των φόρων και της φοροληστείας του λαϊκού εισοδήματος.


Η επιχειρηματολογία της απόρριψης των διεκδικήσεων μας από τις κυβερνήσεις στηρίζονταν στην αδυναμία της οικονομίας, τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με την Τρόϊκα, που τώρα έχει μετονομαστεί σε «θεσμούς».
Οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών και υπουργών της σημερινής κυβέρνησης δείχνουν ότι πάλι την ίδια επιχειρηματολογία θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, που θα συγκαλύπτεται με αόριστες υποσχέσεις για το μέλλον.
Το πλαίσιο αιτημάτων και πάλης που έχουμε, απαντάει ουσιαστικά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Είναι πλαίσιο συνολικής αντιπαράθεσης με την πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου.
Τα οικοδομικά σωματεία σε όλη τη χώρα μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.
Στις 19 Μάρτη, το Συνδικάτο Αθήνας μαζί με το Σωματείο Επισιτισμού, Τουρισμού, το Συνδικάτο Μετάλλου, προχωρούν σε συντονισμό της δράσης για διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων. Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε άλλες περιοχές από τα σωματεία μας. Να σχεδιαστεί πρόγραμμα με κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις ενημέρωσης των ανέργων και των οικογενειών τους.
Εδώ, μπορούμε να εντάξουμε το ζήτημα της επανασύστασης του ΟΕΚ (τώρα είναι στον ΟΑΕΔ) για την κατασκευή σύγχρονων λαϊκών κατοικιών, χωρίς τη μεσολάβηση τραπεζών και επιχειρηματιών, με αξιοποίηση των οικοπέδων που διαθέτει ο Οργανισμός σε όλη την Ελλάδα και κινδυνεύουν να χαθούν για να ικανοποιηθούν συμφέροντα. Να απαιτήσουμε οι εισφορές των εργαζομένων για τον ΟΕΚ να μη σκορπιούνται για να καλυφτούν άλλες ανάγκες, αλλά να αξιοποιούνται για τη στήριξη των δικαιούχων (π.χ. επιδότηση ενοικίου, λειτουργία παιδικών σταθμών) και στο κατασκευαστικό του πρόγραμμα.


2) Κοινωνική Ασφάλιση
Ο κλάδος βιώνει τις συνέπειες των αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωσαν τις συντάξεις, υποβάθμισαν ακόμα παραπέρα τις παροχές υγείας – πρόνοιας, μετατρέποντας τες σε είδος πολυτελείας.
Ιδιαίτερα, για τον κλάδο των κατασκευών με τις σκληρές συνθήκες δουλειάς, τα εργατικά ατυχήματα, το ζήτημα των παροχών υγείας είναι πρώτης προτεραιότητας. Στην πρώτη γραμμή της πάλης μας είναι:
  • Η κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Η επαναφορά των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των απωλειών στις συντάξεις και τους μισθούς


Συνάδελφοι,
Αν σωστά η εισήγηση μεταφέρει την εικόνα που διαμορφώνεται σε ένα κομμάτι του κλάδου και φανερώνει έναν εφησυχασμό, ότι ξεμπερδέψαμε με το χτύπημα της κοινωνικής ασφάλισης λόγω της κυβερνητικής εναλλαγής, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ορισμένα βασικά ζητήματα:
α) Ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, η συνέχιση της εφαρμογής όσων μέτρων έχουν ψηφιστεί χειροτερεύει καθημερινά αυτό που ονομάζουμε κοινωνική ασφάλιση.
Οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στα Βαρέα έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους 2 χρόνια παραπάνω για να βγουν στη σύνταξη. Αυτό σημαίνει 2 χρόνια παραπάνω στην ανεργία, την ψευτοαπασχόληση, την περιπλάνηση στα διάφορα ψευτοπρογράμματα της ΕΕ κατά της ανεργίας.
β) Η μείωση του κατώτερου μισθού με νόμο, η κατάργηση επί της ουσίας των συμβάσεων, σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία, οδηγεί σε μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Το ίδιο και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών που οδήγησε στην κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος. Είτε ομολογείται, είτε όχι, αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε νέες επιδιώξεις για χτύπημα της κοινωνικής ασφάλισης και των παροχών στους εργαζόμενους. Η σύνδεση των συντάξεων με τις εισφορές, όπως περιγράφεται στο mail Βαρουφάκη προς του θεσμούς (βλέπε Τρόϊκα), δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και αυταπατών για το τι είναι αυτό που έρχεται.
γ) Η τροποποίηση του κανονισμού του ΙΚΑ για την ασφάλιση των οικοδόμων, όπου την μετατρέπει σε κοινή ασφάλιση προς όφελος των μεγαλοεργολάβων, είναι σε απόλυτη ισχύ από το φθινόπωρο του 2014.
δ) Η αφαίμαξη των αποθεματικών των Ταμείων για να πληρωθούν οι δανειακές συμβάσεις στην Τρόϊκα δημιουργεί επιπρόσθετους μεγάλους κινδύνους για το ασφαλιστικό.
Επιπλέον, το ζήτημα της αντιμετώπισης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, που περιλαμβάνεται στη συμφωνία της κυβέρνησης με τη Τρόϊκα, μας προϊδεάζει τι σχέδια υπάρχουν, αν σκεφτούμε, ότι πρόωρες συντάξεις εννοούν συνήθως και τα βαρέα και ανθυγιεινά. Συνεπώς, όχι μόνο δεν ξεμπερδέψαμε με τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά βρισκόμαστε μπροστά στην προετοιμασία νέου κύκλου επίθεσης στην κοινωνική ασφάλιση.
Από την πλευρά μας, δεν παραιτούμαστε από τη γραμμή για κοινωνική ασφάλιση που να ικανοποιεί τις ανάγκες μας. Το καθήκον μας είναι να ενημερώσουμε τον κλάδο, να τον προετοιμάσουμε να αναμετρηθεί με τη γραμμή του κεφαλαίου. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, όλο το λαό.
Επομένως, έχουμε ευθύνη να συμβάλουμε πανελλαδικά σε κάθε περιοχή στην ανάπτυξη αγώνων με επίκεντρο την κοινωνική ασφάλιση. Να αξιοποιήσουμε την πείρα που υπάρχει στην Αθήνα και την παρέμβαση για τα ζητήματα της υγείας στη Δυτική Αττική, με συσκέψεις, εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις και άλλες δραστηριότητες που διοργανώνονται με τη συμμετοχή σωματείων συνταξιούχων, οικοδόμων, λαϊκών επιτροπών και άλλων 70 φορέων και σωματείων. Αντίστοιχα , μπορούν τα σωματεία να πάρουν πρωτοβουλίες και να δουλέψουμε με συγκεκριμένο σχέδιο μέχρι την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ.


3) Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
Το ζήτημα της επαναφοράς και υπογραφής της κλαδικής ΣΣΕ στα όρια του 2009, όπως και της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, είναι κομβικής σημασίας για τον κλάδο και γενικότερα.
Οι δημαγωγικές υποσχέσεις της κυβέρνησης, για την επαναφορά μόνο του κατώτερου μισθού της ΕΓΣΣΕ και όχι των κλαδικών, εξανεμίσθηκαν μετεκλογικά στο θολό μέλλον και σύμφωνα με τις αντοχές της οικονομίας, τις διαθέσεις των βιομηχάνων και της μεγαλοεργοδοσίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Επιβεβαιώνεται η θέση της Ομοσπονδίας και του ταξικού κινήματος, ότι η μάχη για καλύτερους μισθούς και μεροκάματα περνάει μέσα από τον οργανωμένο, ταξικό, μαζικό αγώνα των εργαζομένων και δεν είναι αποτέλεσμα διακηρύξεων, υποσχέσεων των εκάστοτε δυνάμεων που διεκδικούν την άνοδο στο τιμόνι της κυβερνητικής διακυβέρνησης.
  • Στον κλάδο μας έχουμε χειροπιαστή απόδειξη για το πώς μπορούν να επιτευχθούν αποτελέσματα που ανακουφίζουν τη ζωή των εργαζομένων χωρίς βέβαια να αναιρούν τις συνέπειες της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής. Οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, με τη βοήθεια της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Αθήνας, κατάφεραν να ξεπεράσουν φόβους και δυσκολίες. Δημιούργησαν επιχειρησιακό σωματείο. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα στην πιο αποτελεσματική αντιπαράθεση με την εργοδοσία. Η συσπείρωση στο σωματείο, η διαμόρφωση πλαισίου πάλης έπειτα από γενικές συνελεύσεις που έγιναν στα διάφορα εργοτάξια, η υλοποίηση αγωνιστικής διεκδίκησης αυξήσεων στα μεροκάματα και τους μισθούς, στην καλυτέρευση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, είχε σαν αποτέλεσμα την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με αυξήσεις 22% έως 35%.
Το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα μας βοηθάει να καταλήξουμε σε ποια κατεύθυνση πρέπει να επικεντρώσουμε την πάλη μας σε αυτό το ζήτημα.
  • Η προετοιμασία και η διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς πρώτα απ΄ όλα κρίνεται μέσα στους χώρους δουλειάς. Στο βαθμό συσπείρωσης γύρω από την πρόταση που καταθέτει η Ομοσπονδία στους εργαζόμενους και αυτή η πρόταση μετουσιώνεται σε συγκεκριμένη πάλη και αντιπαράθεση με την εργοδοσία.
Στο βαθμό που θα καταφέρνουμε να συσπειρώνουμε δυνάμεις στους χώρους δουλειάς γύρω από το πλαίσιο πάλης, θα δημιουργούμε καλύτερους όρους στις διαπραγματεύσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις, θα ασκούμε μεγαλύτερη πίεση.
Εδώ πρέπει να επικεντρώσουμε με ιεράρχηση τους μεγάλους χώρους δουλειάς στους οδικούς άξονες. Αυτή πρέπει να είναι η βασική μας προσπάθεια που είναι ενταγμένη μέσα στη συνολική πάλη και τις διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες.
Ήδη έχει ετοιμαστεί το βασικό σχέδιο για τις ΣΣΕ που υπογράφει η Ομοσπονδία. Το βασικό περίγραμμα αφορά την επαναφορά στα επίπεδα του 2009, την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε αυτά τα χρόνια. Τις επόμενες μέρες θα καλέσουμε εκ νέου τους εργοδότες σε διαπραγμάτευση.
Το βασικό στο σχεδιασμό μας είναι η ενημέρωση και η κινητοποίηση του κλάδου για το πλαίσιο πάλης. Μπορούμε σήμερα να ορίσουμε δίμηνο πλατιάς δράσης για αυτά τα θέματα μέχρι την Πρωτομαγιά (ΣΣΕ, την Κοινωνική Ασφάλιση και την Ανεργία).


4) Η δουλειά μας στα μεγάλα έργα
Αναφέραμε παραπάνω το παράδειγμα του ΜΕΤΡΟ Αθήνας σαν χαρακτηριστικό για το πώς πρέπει να δουλεύουμε. Ισχύουν στο ακέραιο όσα έχουμε συζητήσει στο προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο.
Η πείρα δείχνει ότι:
  • Αυξάνονται οι δυνατότητες της παρέμβασής μας όσο πιο έγκαιρα μπούμε στο έργο και όσο κρατάμε σταθερή επαφή με τους εργαζόμενους, δεν περιοριζόμαστε απλά στην ενημέρωση, αλλά προσπαθούμε να οργανώσουμε τον αγώνα με βάση τα προβλήματα που υπάρχουν.
  • Διευκολύνει την παρέμβασή μας η αξιοποίηση πρωτοπόρων εργατών. Μπορεί στην αρχή να υπάρχουν αναστολές ακόμα και φόβος να αναλάβουν ευθύνες, όμως με μεθοδική και επίμονη δουλειά μπορεί να έχουμε αποτελέσματα.
  • Διευκολύνει την παρέμβασή μας η οικοδόμηση στο χώρο δουλειάς επιχειρησιακού σωματείου.
  • Ενισχύεται η παρέμβασή μας όταν ανοίγουμε το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους. Όταν εξασφαλίζουμε επαφή με τους εργαζόμενους και στο χώρο δουλειάς και στον τόπο κατοικίας. Όταν ανοίγουμε το σύνολο του πλαισίου πάλης, των επεξεργασιών μας, της προοπτικής που προτείνουμε.
  • Είναι προϋπόθεση να έχουμε ακριβή εικόνα του τι γίνεται στους χώρους δουλειάς (τι προβλήματα υπάρχουν, πόσοι δουλεύουν, τι μεροκάματο παίρνουν) για να είμαστε αποτελεσματικοί στην παρέμβασή μας.


Συνάδελφοι,
Τα κύρια μέτωπα στους οδικούς άξονες βρίσκονται: Στο τμήμα Αίγιο προς Πάτρα και στο τμήμα Αντίρριο προς Γιάννενα. Επίσης, έχουμε το ΜΕΤΡΟ Θεσ/νίκης, όπου η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε διαθεσιμότητες και απολύσεις. Το σωματείο παρεμβαίνει, αλλά πρέπει να δούμε και επιπλέον ενισχυτικά μέτρα. Επιπλέον, το ΜΕΤΡΟ Αθήνας, το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου (ολοκληρώνεται το 2016), τα έργα του προαστιακού με εργοτάξιο στο Μενίδι και τα έργα του ΟΣΕ, στη Λαμία.
Σε αυτά τα έργα πρέπει να ρίξουμε βάρος το επόμενο διάστημα με στόχο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, για συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
Ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί ορισμένα έργα να διακόψουν εργασίες με πρόσχημα ότι δεν πιστοποιούνται και δεν πληρώνεται το εκτελεσμένο έργο. Να προετοιμαστούμε ώστε σε αυτή την περίπτωση να μη βρεθούν «μετέωροι» οι εργαζόμενοι, δηλ. απλήρωτοι με κίνδυνο απόλυσης.


5) Για την Κοινωνική συμμαχία στις Κατασκευές
Το ζήτημα της κοινωνικής συμμαχίας είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να δυναμώσει ο αγώνας μας απέναντι στην πολιτική του κεφαλαίου.
Χρειάζεται να αναθερμάνουμε την προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει με τους μικρομεσαίους ΕΒΕ στις κατασκευές το προηγούμενο διάστημα. Να δουλέψουμε καλύτερα το κοινό πλαίσιο πάλης και αιτημάτων.
Άμεσα, θα προχωρήσουμε σαν Ομοσπονδία σε κοινή σύσκεψη, με θέμα: «Κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων και ΕΒΕ στις κατασκευές με στόχο την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών».


6) Για το ζήτημα των αρχαιρεσιών
Έχουμε ξανασυζητήσει το ζήτημα των αρχαιρεσιών και το πώς τις αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι ούτε τυπικό καθήκον, ούτε αποσπασμένο από το βασικό στόχο της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της αναζωογόνησης των σωματείων μας.
Οι αρχαιρεσίες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως καθήκον της τελευταίας στιγμής, ούτε με στενούς εκλογικούς όρους και μέτρημα κουκιών. Συνδέονται με την προσπάθεια συνεχούς παρέμβασης των σωματείων και βελτίωσης των δεσμών με τους εργαζόμενους και άνεργους του κλάδου.
Επιδιώκουμε αυτή η προσπάθεια να εκφράζεται καθημερινά και να αποτυπώνεται και στις αρχαιρεσίες με συσπείρωση δυνάμεων, ενίσχυση με νέους σε ηλικία, με μετανάστες.
Δεν παραγνωρίζουμε ότι η μεγάλη ανεργία δημιουργεί δυσκολίες στην μαζικοποίηση των σωματείων. Όμως μπορούμε καλύτερα να δουλέψουμε, πιο σχεδιασμένα να αξιοποιήσουμε δυνατότητες που υπάρχουν.
Μπορούμε και πρέπει να βάλουμε στόχους συσπείρωσης, μαζικοποίησης για τις αρχαιρεσίες που έχουμε μπροστά μας. Ιδιαίτερο βάρος ρίχνουμε στις αρχαιρεσίες των σωματείων: Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Κοζάνης, Πάτρας, Λήμνου, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Γρεβενών.
Σήμερα, πρέπει να συζητήσουμε τι μέτρα έχουμε πάρει, τι άλλο πρέπει να γίνει, ιδιαίτερα για τα μεγάλα σωματεία που έχουν άμεσα αρχαιρεσίες. Να βοηθήσουμε κεντρικά, αν χρειάζεται, με στελέχη στην προετοιμασία και κατά την διάρκεια των αρχαιρεσιών και με όποια άλλη μορφή κρίνεται ωφέλιμη.


7) Για την προετοιμασία της απεργίας την Πρωτομαγιά
Η Πρωτομαγιά πρέπει να αποτελέσει σταθμό στην κορύφωση της δραστηριότητας των σωματείων και της Ομοσπονδίας το επόμενο 2μηνο.
Οι δραστηριότητες, οι παρεμβάσεις μας, να στοχεύουν στην προετοιμασία μαζικών συγκεντρώσεων. Αξιοποιώντας την πείρα του Πανελλαδικού συλλαλητηρίου, την 1η Νοέμβρη, να δουλέψουμε με στόχευση:
  • Να πιάσουμε επαφή με άλλα σωματεία που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές σε κάθε περιοχή, είτε μικρομεσαίων, είτε εργαζομένων και με σωματεία άλλων κλάδων που αντιμετωπίζουμε τα ίδια οξυμένα προβλήματα. Να συζητήσουμε την ανάγκη να δυναμώσουν οι αγώνες, την ανάγκη της ανασύνταξης του εργατικού, λαϊκού κινήματος.
  • Να μπει στόχος εκδηλώσεων. Να συνδεθεί το ιστορικό περιεχόμενο της 1ης Μάη με τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης.
  • Να αξιοποιηθεί το βιβλίο της ιστορίας του οικοδομικού κινήματος στην κατεύθυνση να αναδειχτεί στη νεότερη γενιά η αξία της ταξικής πάλης. Να αναδειχτεί πως βασική προϋπόθεση για τον αγώνα, μέσα σε δύσκολες, σύνθετες συνθήκες, είναι η βαθιά γνώση ότι υπάρχει δυνατότητα που πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε η εργατική τάξη να ικανοποιήσει τις ανάγκες της στα πλαίσια ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με την εξουσία στα χέρια της.
  • Να μπουν στόχοι νέων εγγραφών στα σωματεία.
  • Να προετοιμαστούν από τώρα εκδηλώσεις μέσα σε σχολές μαθητείας, στα ΕΠΑΣ που σπουδάζουν νέοι που απασχολούνται στις κατασκευές, αλλά και συνολικότερα παιδιά εργατικών, λαϊκών οικογενειών.


Συνάδελφοι,
Στόχος να δουλέψουμε με κριτήρια ενίσχυσης της συσπείρωσης στα σωματεία. Να μετρήσουμε την 1η Μάη καλύτερες προϋποθέσεις ώστε μετά την Πρωτομαγιά να ξανασυζητήσουμε και να δουλέψουμε με στόχο την ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ και των συμμάχων της απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και τις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες.


8) Η συμμετοχή της Ομοσπονδίας στη Διεθνή των Οικοδόμων (UITBB)
Η Ομοσπονδία συμμετέχει σταθερά στη Διεθνή των Οικοδόμων (UITBB), που είναι μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (WFTU). Συμμετέχει στην 7μελή Γραμματεία που συντονίζει τη δράση της Διεθνούς με βάση τις αποφάσεις που παίρνει η 24μελής Εκτελεστική Επιτροπή και τις βασικές κατευθύνσεις που έχει χαράξει το Συνέδριο.
Στη βάση της συμμετοχής μας προσπαθούμε να προωθήσουμε την ταξική γραμμή μέσα στην UITBB σε όλα τα ζητήματα, την ανάγκη ενίσχυσης της ΠΣΟ.
Η τοποθέτηση των υπόλοιπων οργανώσεων πάνω στα ζητήματα γραμμής, σε βασικά ιδεολογήματα που εκφράζει η γραμμή της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού (εξανθρωπισμός του καπιταλισμού, καλύτερη διαχείριση του συστήματος, επίτευξη των στόχων της εργατικής τάξης για την κατάληψη της εξουσίας μέσω ενδιάμεσων σταδίων και προοδευτικών κυβερνήσεων) αντανακλούν τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων από τα οποία προέρχονται. Εκφράζουν το βαθμό ωρίμανσης, τις επεξεργασίες που έχουν κάνει, την πείρα που έχουν αποκομίσει. Παρά τις διαφορετικές τοποθετήσεις που έχουν σε σχέση με τις δικές μας, αναγνωρίζουν την ανάγκη να δυναμώσουν οι αγώνες. Εκτιμάμε ότι παίρνουν υπόψη τους τις δικές μας τοποθετήσεις και πείρα.
Στις 15-17 Απρίλη η UITBB θα πραγματοποιήσει το 16ο Συνέδριο της, στην Ουρουγουάη. Ήδη, προετοιμάζονται τα βασικά κείμενα (πολιτικό σχέδιο εισήγησης) και οι κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα δουλέψει η UITBB τα επόμενα χρόνια.


Άμεσα καθήκοντα και στόχοι




  • Συνεδρίαση των ΔΣ των σωματείων για το σχεδιασμό της δουλειάς με βάση τις κατευθύνσεις της εισήγησης. Στο σχέδιο να μπαίνουν στόχοι συσκέψεων, γενικών συνελεύσεων, μαζικοποίησης των σωματείων, κινητοποιήσεις δυνάμεων και πρωτοβουλίες με επίκεντρο τα οξυμένα προβλήματα και τις επεξεργασίες που έχουμε.
  • Παρέμβαση στους οδικούς άξονες με στόχο τη συσπείρωση δυνάμεων στα σωματεία, με ταυτόχρονη ανάπτυξη αγώνων για αυξήσεις, εργασιακούς όρους.
  • Προετοιμασία για την Πρωτομαγιά με εκδηλώσεις, παρεμβάσεις από τα σωματεία και την Ομοσπονδία. Μπορούν να προκηρυχθούν στάσεις εργασίας και ομιλίες στους χώρους δουλειάς.
  • Δίμηνο παρέμβασης μέχρι την πρωτομαγιά των οικοδομικών σωματείων στους χώρους δουλειάς για Κοινωνική Ασφάλιση - ΣΣΕ – Ανεργία.
  • Συντονισμός και παρέμβαση με άλλα σωματεία για το ζήτημα της Ανεργίας και της προστασίας των ανέργων.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.